Tweede Kamer wil discriminatie bij bloeddonatie aanpakken

Als het aan GroenLinks, D66 en VVD ligt moeten homoseksuele mannen bloed kunnen doneren als ze een monogaam leven leiden. De partijen willen dat minister Bruins (Medische Zorg) de mogelijkheden daartoe gaat onderzoeken.

Nu mogen mannen die de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man geen bloed doneren, omdat de grote kans is dat zulke donoren besmet zijn met bijvoorbeeld hiv of hepatitis.

Deze voorzorgsmaatregel discrimineert monogaam levende homoseksuelen, stellen de drie partijen. Als het aan GroenLinks, D66 en VVD ligt, worden alleen mensen geweerd die zich risicovol gedragen.

De voorstellen van de drie partijen kunnen waarschijnlijk op een meerderheid rekenen in de Tweede Kamer. ‘Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie’, zegt een COC-woordvoerder over de voorstellen.

‘We roepen minister Bruins op om hier snel werk van te maken. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.’

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: