Stokslagen voor veroordeelde homoseksuelen in Maleisië

Vier mannen zijn in Maleisië zijn gestraft met stokslagen, nadat ze waren veroordeeld voor ‘poging tot geslachtsgemeenschap tegen de orde van de natuur’. Dat heeft Amnesty International Maleisië bekend gemaakt.

De vier in de leeftijd van 26 tot 37 jaar kregen zes stokslagen elk en werden daarna vrijgelaten in afwachting van hun hoger beroep.

Nog eens zes mannen moeten zich verantwoorden voor de rechter voor dezelfde aanklacht.

‘Deze wrede straffen tegen LGBTI-mensen zijn de werkelijke misdaden die hier worden gepleegd’, aldus Shamini Darshni Kaliemuthu, uitvoerend directeur van Amnesty International Maleisië.

Inval

De zaak begon nadat elf mannen werden beschuldigd van ‘poging tot geslachtsgemeenschap tegen de orde van de natuur’ na een inval en willekeurige arrestaties bij een privéfeest vorig jaar.

‘De autoriteiten moeten de aanklacht tegen de zes andere mannen laten vallen voordat ze dezelfde ongerechtvaardigde behandeling ondergaan’, zegt Shamini Darshni Kaliemuthu.

‘Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn geen misdaad. Maar de Maleisische autoriteiten doen er alles aan om LGBTI-mensen zwart te maken door deze wrede straffen op te leggen.’

Onder de huidige regering hebben LGBTI-mensen te maken met toenemende discriminatie en vervolging. Het land kent een regulier rechtssysteem, maar heeft ook sharia-rechtbanken die enkel zaken voor moslimburgers behandelen. Sodomie is een misdrijf volgens zowel het reguliere wetboek van strafrecht en de islamitische wet.

Internationaal protest

In september 2018 kregen twee vrouwen zes stokslagen voor ‘seksuele relaties tussen vrouwen’. Dat leidde tot internationaal protest. Het geven van stokslagen is volgens het internationaal recht verboden.

Amnsety International eist dat Maleisië alle repressieve wetten tegen LHBTI’ers intrekt, wrede straffen verbiedt en het VN-Verdrag tegen foltering ratificeert.

(Bron: Amnesty International Maleisië, South China Morning Post)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: