
Zwolle gaat inzetten op voorlichting over homoseksualiteit en diversiteit in het basisonderwijs. Dat bleek maandagavond tijdens de behandeling van de Regenboogagenda door de gemeenteraad.
Organisaties die opkomen voor de belangen van mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, waren maandagavond uitgenodigd om te komen spreken.
Henny Willems, klachtenbehandelaar bij Artikel 1 Overijssel, benadrukte dat er op scholen onvoldoende aandacht is voor waarden en normen. Vooral jongeren gebruiken het woord ‘homo’ als scheldwoord.
Ze hebben daarbij volgens Willems vaak een stereotype beeld in hun hoofd van halfblote mensen die dansen op de boten van de Canal Parade in Amsterdam. Ze beseffen bij het uitschelden niet dat ze daarmee een buurman, een klasgenoot of een collega kunnen beledigen, omdat je het aan de buitenkant vaak niet kan zien. Daarom is volgens Willems voorlichting op scholen over seksuele diversiteit erg belangrijk.
Niet welkom
Vera Doorten sprak als adviseur seksuele gezondheid van de GGD. In haar functie geeft ze onder meer voorlichting op basisscholen. Bij de meeste scholen in Zwolle is zij welkom, maar niet op alle scholen is er vraag naar voorlichting. Ook zijn er scholen die voorwaarden stellen over wat ze zeker niet mag vertellen.
Wethouder Klaas Sloots (foto) reageerde daarop en zegde toe dat er in het nieuwe beleid nog meer aandacht zal zijn voor voorlichting op scholen dan dat er nu al is.
Doodsbedreiging
Verder kwamen zaken als discriminatie en geweld aan de orde. Grote en ernstige incidenten zijn er in Zwolle niet, maar discriminatie van LHBTI-ers komt volgens de organisaties nog steeds voor. Veel incidenten worden uit angst of schaamte niet gemeld.
Voorzitter Harry Siebring van COC Zwolle vertelde dat hij en zijn man onlangs op de stoep bij de bioscoop zijn uitgescholden. Ook is een vrijwilliger van COC Zwolle belaagd door een groep fietsende jongeren. Verder zijn er in de periode rond Zwolle Pride op straat meerdere incidenten geweest waarbij homo’s en lesbiennes werden uitgescholden.
Taboe
Seksuele diversiteit is ook binnen kerkgemeenschappen nog steeds een ingewikkeld punt en zelfs vaak een taboe. Dat benadrukt Marisca van Beusichem, stadspastor in Zwolle. Ze praat geregeld met mensen over hun geaardheid en hoe de gelovigen dat als een zonde ervaren. Van Beusichem legde aan de gemeenteraad uit dat het pas een zonde is ‘wanneer je tegen de liefde van God ingaat’.
Eric van Rosmalen is medewerker bij WIJZ in Zwolle en werkt aan een expositie over ‘roze ouderen’, een serie portretten van oudere LHBTI-ers die over hun geaardheid vertellen. De expositie is vanaf eind november te zien bij De Terp in Zwolle en gaat later nog naar andere verzorgingshuizen en overheidsinstellingen. Het was volgens Van Rosmalen nog een flinke klus om de expositie af te krijgen, omdat het moeilijk was om oudere LHBTI-ers te vinden die wilden meewerken.
Vergeten
De partij Swollwacht kwam als enige met kritiek. Waarom was er maandagavond in de raadszaal geen vertegenwoordiging vanuit de islamitische gemeenschap? Waarom is er bijvoorbeeld geen iman uitgenodigd?
De beleidsmakers van de gemeente trokken het boetekleed aan. Daar hadden ze simpelweg niet aan gedacht. Ze proberen alsnog gesprekken aan te gaan met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap.
Het debat is hier terug te zien.
(Bron: RTV Oost; foto: Gemeente Zwolle)
Categorieën:Nieuws, Overijssel