Leider Poolse regeringspartij: verzet je tegen homomarsen

De leider van de Poolse regeringspartij PiS, Jaroslaw Kaczynski , heeft zondag op een campagnebijeenkomst in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 13 oktober gezegd dat ‘Polen zich moet verzetten tegen marsen van homoseksuelen’

De partij zet zich in de campagne af tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

‘Dit reizende theater duikt op in verschillende steden om te provoceren en vervolgens zielig te doen’, zei Kaczynski tijdens een campagnebijeenkomst over de marsen. ‘Wij ondervinden hier schade van en daarom moet het verdwijnen.’

Regenboogplaag

Een vooraanstaande Poolse bisschop zei eerder deze maand dat het land wordt geteisterd door een ‘regenboogplaag’. Hij werd daarvoor geprezen door Kaczynski.

Kaczynski zei zondag dat Polen in vrijheid moeten leven en niet onderworpen moeten worden aan ‘alles wat er in het Westen gebeurt’.

Critici zijn bang dat het geweld tegen homoseksuelen wordt aangewakkerd door de uitspraken van Jarosalaw Kaczynski.

Kaczynski  was in 2006 en 2007 al premier van Polen. Hij is de tweelingbroer van Lech, de in 2010 verongelukte president van het land.

Tegendemonstraties

Demonstraties voor gelijke rechten voor lhbt’ers in Polen gaan steevast gepaard met tegendemonstraties. Vaak lopen de marsen uit op confrontaties tussen voor- en tegenstanders, zoals eind juli in de Oost-Poolse stad Bialystok uit de hand, toen tegendemonstranten de stoet aanvielen.

Een mars eerder deze maand in Plock (foto), verliep relatief rustig.

(Bron: ANP, foto: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: