Rechtse demonstranten vallen deelnemers Pride in Polen aan

In Bialystok in Polen heeft de politie 25 mensen gearresteerd die deelnemers aan een homomanifestatie aanvielen. Het was de eerste gay pride in de stad in noordoost Polen. Er liepen zo’n 800 demonstranten mee.

Een grote groep nationalistische voetbalfans en leden van extreem rechtse groeperingen gooiden met stenen en vuurwerk en vielen deelnemers aan. De politie greep in met traangas.

‘Taak politie’

‘Iedereen die de wet overtreedt, moet weten dat hij daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden’, schreef de minister van Binnenlandse Zaken na de arrestaties op Twitter. ‘Het is de taak van de politie om burgers te beschermen, ongeacht hun opvattingen.’

Bialystok ligt in de conservatieve provincie Podlachiē. Daar komt ook de grootste partij van Polen vandaan, het rechtse Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Deze partij vormt sinds 2015 de Poolse regering.

‘Aanval’

PiS-leider Jaroslaw Kaczinsky zei dit jaar op een verkiezingsbijeenkomst nog dat hij de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI-ers ziet als een frontale aanval op het Poolse gezin.

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: