President Bolsonaro: Brazilië moet geen homoparadijs worden

De extreemrechtse president van Brazilië vindt dat zijn land ‘geen paradijs moet worden voor homo-toerisme’. Hij deed de uitspraak tegen journalisten.

‘Als je hiernaartoe wilt komen en seks wilt hebben met een vrouw, ga vooral je gang. Maar we kunnen dit land niet bekend laten worden als een paradijs voor homo-toerisme. Brazilië mag geen land worden voor de homowereld. We hebben hier gezinnen’, zei Bolsonaro eerder deze week tijdens een ontbijt-ontmoeting met journalisten.

‘Dit is geen staatshoofd, dit is een nationale schande’, zei het linkse parlementslid en voorvechter van homorechten David Miranda. Met de uitspraken plakt Bolsonaro ‘een schietschijf op der rug’ van leden van de LHBT-gemeenschap. ‘Hij besmeurt het imago van ons land op elke denkbare manier’, aldus het parlementslid.

Homofoob

‘Het zijn desastreuze uitspraken, zowel vanuit het mensenrechtenstandpunt bekeken als met het oog op het internationale beeld van Brazilië’, reageerde Renan Quinalha, advocaat en LGBT-activist in São Paulo.  ‘Ze geven groen licht aan het al alarmerende geweld tegen de LGBT-gemeenschap, door te suggereren dat alleen heteroseksuele gezinnen échte gezinnen zijn. Zijn uitspraken demonstreren was hij de afgelopen dertig jaar heeft laten zien in zijn politieke leven: dat hij homofoob is.’

Schadelijk voor toerisme

De toeristische sector vreest de gevolgen van de homofobe houding van de president. ‘Het zal impact hebben’, zegt Alfredo Lopes, voorzitter van de afdeling Rio de Janeiro van de vereniging van Braziliaanse hotels.  ‘LHBT-toeristen zijn heel belangrijk voor Brazilië en de hotels zijn klaar om hen te ontvangen.’

‘Bolsonaro’s homofobe uitlatingen zullen sociale en economische gevolgen hebben voor Brazilië’, zegt John Tanzella, voorzitter van de Internationale LGBTQ+ Reis Vereniging, een organisatie met leden in 75 landen. ‘Zijn haatdragende teksten schrikken niet alleen LGBTQ+ reizigers af, maar ook hun bondgenoten wereldwijd.’

Volgens consultancyfirma Out Now besteden ‘roze’ toeristen jaarlijks 218 miljoen dollar per jaar in Brazilië. Populair zijn het  Carnaval van Rio en in São Paulo, waar jaarlijks een drukbezochte internationale Gay Pride wordt gehouden.

‘Liever een dode zoon’

De Braziliaanse president won de verkiezingen in oktober en trad op  1 januari aan. Hij heeft nooit een geheim gemaakt  van zijn afkeer van homo’s. 

In 2013 zei hij in een interview met de Britse acteur Stephen Fry dat ‘homoseksuele fundamentalisten’ heterokinderen hersenspoelen ‘om ze homoseksueel en lesbisch te maken om ze in de toekomst seksueel door hen te laten bevredigen’. In eerdere interviews zei Bolsonaro al dat hij ‘’ liever een dode zoon heeft dan eentje die homo is’ en ‘ja, ik ben homofoob en daar ben ik trots op’. 

Het eerste openlijk homoseksuele parlementslid in Brazilië, Jean Wyllys, ontvluchtte in januari zijn land vanwege de vele doodsbedreigingen. Hij zat sinds 2010 in het parlement voor de Partij voor Socialisme en Vrijheid (PSOL).

(Bron: AD, The Guardian; foto: Cleia Viana/Câmara dos Deputados)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: