Oekraïne ziet af van deelname aan Eurovisie Songfestival

Oekraïne ziet af van deelname aan het Eurovisiesongfestival. De publieke omroep van de Oekraïne heeft een conflict met zangeres Maruv die het land zou vertegenwoordigen.

Maruv, de artiestennaam van de 27-jarige Anna Korsun won zondag de nationale voorronde voor het Songfestival. Haar overwinning kwam haar op kritiek te staan van politici, omdat ze geregeld optreedt in Rusland.

Die optredens zijn controversieel, omdat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt en in 2014 het Krim-schiereiland annexeerde.

Censuur

De Oekraïense omroep UA:PBC wilde daarom dat Korsun een contract zou ondertekenen, dat het haar tijdelijk zou verbieden om in Rusland op te treden. Maruv noemde het contract ‘censuur’ en weigerde te tekenen.

‘Ik ben een Oekraïens staatsburger, die hier belasting betaalt en ik houd van dit land met heel mijn hart’, schreef ze op Facebook. ‘Maar ik weiger leuzen uit te dragen en mijn deelname te gebruiken voor de eer en glorie van onze politici.’

Keuze van de kijker

Volgens de omroep is de deelnemer aan het Songfestival een culturele ambassadeur voor het land. UA:PBC heeft nog geprobeerd de twee andere artiesten uit de voorronde te polsen voor het Songfestival, maar die weigeren Maruv te vervangen. Daarop besloot UA:PBC de hele deelname te schrappen ‘uit respect voor de keuze van de kijker’.

Maruv zou in Israël optreden met het lied Siren Song.

(Bron: NOS, foto: screenshot clip)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: