Tweede Kamer voor dubbele achternaam voor kinderen

De Tweede Kamer wil dat kinderen bij de geboorte de achternaam van allebei de ouders moeten kunnen krijgen.

Nu moeten de ouders nog kiezen voor een van beide namen, maar de Kamer wil dat de regels op dat punt worden gemoderniseerd.

Een meerderheid van de Kamer riep het kabinet op nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen om een dubbele achternaam mogelijk te maken. Tegen de zin van het kabinet kreeg een motie daarover van regeringspartij D66 steun van coalitiepartner VVD en de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk.

Geen urgentie

Tegen stemden de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, en verder PVV, SP, SGP en Forum voor Democratie. Eerder had minister Dekker voor Rechtsbescherming de Kamer laten weten dat er volgens hem niet zulke urgente problemen zijn dat de wet op korte termijn moet worden aangepast. Hij wees ook op de ‘beperkte ambtelijke capaciteit’.

D66 wijst erop dat in veel andere landen de mogelijkheid van een dubbele naam al bestaat. De partij benadrukt dat het niet om een verplichting gaat: ouders houden de vrijheid hun kind de achternaam van een van hen te geven.

Als de wet is aangepast kunnen lesbische, homoseksuele, biseksuele en andere ouderparen de verbondenheid van beide ouders met hun kind beter tot uitdrukking brengen.

‘Superleuk’

De stemming in de Tweede Kamer is het gevolg van een petitie, die werd gestart door Laura Kraak. ‘Superleuk dat het erdoorheen is’, zegt de zwangere Kraak tegen de NOS. Ze hoopt dat de minister snel aan de slag gaat met haar voorstel.

‘Ik zou het mooi vinden als hij ervoor kan zorgen dat ik de keuze krijg. Dat hij van niemand iets afpakt, maar iets erbij moet.’

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: