Gewonden bij demonstratie Kiev voor gelijke rechten

Deelnemers aan een betoging voor rechten voor transgenders in Kiev zijn aangevallen door extreem rechts tegendemonstranten. Ten minste drie mensen raakten gewond; twee deelnemers aan de betoging en een Canadese journalist.


Er waren in totaal zo’n vijftig deelnemers op de been om stil te staan bij de Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie en aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders.

Volgens Sofiia Lapina, lid van het organiserend comité van KyivPride dwong de politie de deelnemers om van universiteitsgebouw in Kiev naar het nabij gelegen metrostation te gaan.

De demonstratie voor het universiteitsgebouw was volgens Lapina net twintig minuten aan de gang, toen de politie  ‘om veiligheidsredenen’ de demonstranten het metrostation indreef.

De politie zegt dat ze na een provocatie de deelnemers verdeelde om conflicten te voorkomen. Een onbekende persoon zou met pepperspray hebben gespoten.  

Volgens Lapina moesten twee vrouwen zich laten behandelen nadat ze in contact waren gekomen met de pepperspray. De Canadese journalist Michael Colbourne kreeg klappen van een tegendemonstrant.

Voor de betoging voor rechten van transgenders was toestemming gegeven door de autoriteiten.

Kijk hier voor beelden van Reuters.

(Bron: Radio Svoboda, politie Kiev, screenshot: Reuters)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: