Tanzania: tien mannen opgepakt omdat ze naast elkaar zaten

Regenboog algemeenOp het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn zaterdag tien mannen gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden homo te zijn. Dat meldt Amnesty International.

De politie zou getipt zijn dat er een ‘homohuwelijk’ aan de gang was. Vorige week riep de gouverneur van Dar es Salaam de bevolking op van homoseksualiteit verdachte mannen aan te geven bij de politie.

Na de aankondiging van de gouverneur doken honderden LHBT-ers onder uit vrees opgepakt te worden.

Hoewel de regering afstand nam van de oproep en verklaarde dat niemand gearresteerd zou worden vanwege zijn of haar seksuele oriëntatie, zijn de mannen toch opgepakt.

De politie viel zaterdag binnen bij een feestje op het strand van Pongwe en arresteerde de tien mannen. Zes andere mannen wisten te ontsnappen. Er zijn geen aanklachten tegen de arrestanten ingediend. Maar Amnesty stelde vast dat ze werden vastgezet omdat ze volgens de politie een homohuwelijk aan het voltrekken waren. Agenten zeiden dat de mannen ‘twee aan twee’ in koppels zaten.

‘Het gaat het verstand te boven dat het in tweetallen naast elkaar zitten genoeg is om uit te gaan van een misdrijf’, zegt Seif Magongo van Amnesty International.

Amnesty vreest dat de tien gearresteerde mannen gedwongen worden een anaal onderzoek te ondergaan. Op die manier proberen de autoriteiten te ‘bewijzen’ dat mannen seks met elkaar hebben. Amnesty roept de autoriteiten in Tanzania op de mannen onmiddellijk vrij te laten.

 

 

(Bron: Amnesty International)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: