Gay Pride Curaçao eist snel gelijke rechten voor LHBT’ers

Curacao pride 2018 Dick DrayerDrie organisaties op Curaçao die zich inzetten voor gelijke rechten en seksuele diversiteit hebben tijdens de Gay Pride in Willemstad een wetsvoorstel aangeboden aan het parlement.

Het wetsvoorstel regelt onder meer de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Woordvoerder Mario Kleinmoedig geeft het parlement een jaar de tijd om het door hen aangeboden wetsontwerp door het parlement te loodsen, meldt Dick Drayer van de NOS. ‘We gaan in die tijd niet stilzitten. Acceptatie is mooi, maar het gaat om gelijke rechten.’

Diversiteit

De organisaties zijn de traagheid van het parlement beu. Al jaren timmeren zij aan de weg. Vorig jaar kregen ze een steun in de rug van de kersverse premier van het eiland, Eugene Rhuggenaath.

Die riep Curaçao op om diversiteit te omarmen. Hij noemde zich premier van alle Curaçaoënaars. Maar veel veranderde er niet. Het parlement waagde zich tot nu toe niet aan een debat over het thema diversiteit. Dat zou te gevoelig liggen.

De Curaçao Pride duurt nog tot en met zondag en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld, maar op het overwegend katholieke eiland zelf is veel weerstand. In 2013 greep de politie in en gelastte de Gay Pride af op aandringen van de politiek. Deze week werd de regenboogvlag, symbool van de homobeweging, door een groep onbekende jongeren op straat verbrand.

Volgens de premier, die bij de officiële opening van de Pride tussen het publiek stond, is het nu wel tijd om het debat aan te gaan. ‘Uitsluiting en discriminatie van de LHBT-gemeenschap raakt de mensenrechten’, aldus Rhuggenaath.

 

(Bron en foto Dick Drayer, NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: