Tiener veroordeeld voor verspreiden ‘homopropaganda’

Maxim protestDe 16-jarige tiener Maxim Neverov is in Rusland veroordeeld voor het verspreiden van homopropaganda. Hij kreeg een boete van 50.000 roebel, omgerekend 600 euro.

Nooit eerder is een minderjarige daarvoor aangeklaagd en veroordeeld, meldt de NOS.

Hij moest verschijnen voor een commissie omdat hij schuldig zou zijn aan het verspreiden van homo-propaganda. Het ging om drie afbeeldingen van halfnaakte mannen in een privé-album op zijn VKontaktepagina, een soort Russisch Facebook.

‘Ik vind het echt bizar. Ik ben 16 jaar oud en moet nu een volwassen maandsalaris betalen voor drie plaatjes die ik drie jaar geleden heb gepost’, zegt hij in een videoboodschap.

De boete van 50.000 roebel kon Maxim zelf niet betalen. Daarom startte hij een crowdfundingsactie. Hij is overweldigd door alle steun uit de LGBT-community in Rusland.

NOS-correspondent David Jan Godfroid zegt dat de veroordeling niet veel losmaakt in Rusland. ‘Het is fijn voor Maxim dat hij lokaal zoveel steun krijgt, maar de ophef gaat gegarandeerd weer voorbij. Dat doet het altijd hier’, zegt hij.

Maxim is strijdlustig. Hij heeft een protestorganisatie opgezet die strijdt voor de vrijheid en gelijkheid van iedereen.

‘Dat wil ik al sinds ik klein ben. Ik wil een vrij Rusland waarin we niet bang hoeven te zijn. We blijven vechten en ik weet het zeker: op een dag zal Rusland vrij zijn!’

 

(Bron: NOS, foto: screenshot Youtube)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: