Rechter: seks tussen mensen van zelfde geslacht geen misdrijf

Regenboogvlag algemeenLHBTI-organisaties in Libanon zijn opgetogen na de uitspraak van een hogere rechtbank, die dinsdag bepaalde dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht geen misdrijf is. De organisaties noemen de uitspraak een belangrijke stap op weg naar opheffing van het verbod.

Het hof van beroep in de stad Baabda bevestigde het vonnis van een lagere rechtbank, die vorig jaar in een zaak tegen negen van homoseksualiteit beschuldigde personen stelde dat ‘de feiten neerkomen op het uitoefenen van hun grondrechten’. Dat meldt de Volkskrant.

Op grond van artikel 534 van het wetboek van strafrecht worden met name homoseksuelen vervolgd. Het artikel verbiedt ‘tegennatuurlijke seks’. Op overtreding staat maximaal een jaar gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank was de wet bedoeld om ‘schending van de openbare zeden’ te kunnen verbieden en niet om homoseksuelen te vervolgen. De druk om het artikel te schrappen neemt toe: tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in mei, tekeneden ongeveer honderd kandidaten een petitie voor afschaffing.

 

(Bron: de Volkskrant)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: