Ludiek regenboog-protest in Rusland tijdens WK voetbal

Hidden Flag.jpgLopen met een regenboogvlag is in Rusland verboden, maar lopen in een voetbalshirt niet. Daarom bedacht de Federaçion Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales, de koepelorganisatie van Spaanstalige lhbt-verenigingen, een ludiek protest tegen de onderdrukking van LHBTI-plussers in Rusland.

Als je zes supporters van Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia in het voetbalshirt van hun land naast elkaar zet, vormen ze samen ‘The Hidden Flag’.  Op diverse plekken in Moskou maakten ze foto’s.

‘Toen Gilbert Baker de regenboogvlag in 1978 ontwierp, deed hij het om een icoon voor de lhbt-gemeenschap te worden en wilde hij een symbool maken dat herkenbaar is in de hele wereld en dat mensen met trots kunnen tonen’, aldus de organisatie op hun website. ‘Helaas, 40 jaar later, zijn er nog steeds landen waar homoseksualiteit wordt vervolgd en symbolen zoals de regenboogvlag verboden zijn. Rusland is er daar een van.’

De Nederlandse Eric Houter loopt met het Nederlandse shirt. Hij is hetero, maar hij besloot direct mee te doen toen zijn broer hem vroeg zijn plaats in te nemen.

‘Ik wilde graag een bijdrage leveren en laten zien dat heteroseksuelen ook kunnen helpen bij deze strijd’, vertelt hij op de website. ‘Ik verdedig niet alleen de rechten van mijn broer, maar van die van de hele wereld.’

 

(Bron: NOS, foto: thehiddenflag.org)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: