Lissabon Live (3): Alexander Rybak gaat voor dubbel goud

De derde repetitiedag in Lissabon ging van start met het eerste land uit de tweede Halve Finale: Noorwegen. En het Scandinavische land zet gelijk hoog in, want niemand minder dan Alexander Rybak mag het land vertegenwoordigen.

De zanger won het festival al een keer in 2009, en scoorde toen met “Fairytale” een grote Europese hit. Dit jaar probeert hij het met “That’s How You Write A Song”. Het is een uiterst simpel, haast kinderlijk, liedje geworden met een funky beat. Door de presentatie, choreografie en zijn innemende uitstraling zal dit lied toch wel de nodige punten weten te scoren. Alexander gaat dan ook echt voor een tweede overwinning.  Op het podium bijgestaan door vier dansende backing vocals die het vrolijke plaatje compleet maken.

2018_Norway_rehearsal by Thomas Hanses (EBU)

Alexander Rybak (NOORWEGEN)

Het volgende land is Roemenië. Vorig jaar jodelde het land zich naar een uitstekende zevende plaats met het duo Ilinca & Alex. Dit jaar proberen ze het met de band The Humans. De groep rond leadzangeres Cristina Caramarcu brengt een mooie stage show rond hun nummer “Goodbye”. Het lied begint heel ingetogen en ontpopt zich tot
een stevige popsong, waarin Christina, gekleed in een paarse jurk, haar sterke vocale kwaliteiten kan laten horen. Behalve de groep, geheel in het wit gekleed, staan op het podium vele zwarte etalagepoppen met witte maskers.

2018_Romania_rehearsal_by Thomas Hanses (EBU)

The Humans (ROEMENIË)

Servië zorgt met Sanja Ilić & Balkanika en het lied “Nova Deca” (Nieuwe Kinderen) voor een etnische sound op het festival. Het begin klinkt heel mystiek en qua zang zit het ook wel goed met dit nummer. Of heel Europa hiervoor zal vallen is echter nog maar de vraag.

Als vierde in de rij komt San Marino. Het kleine staatje heeft internationale hulp ingeroepen via internet, en uiteindelijk wonnen de Maltese Jessika Muscat en de Duitse Jenifer Brening de felbegeerde ticket voor de trip naar Portugal. “Who We Are” is een onopvallend poplied met wat rap, en men probeert het geheel nog wat uitstraling te geven door een aantal kleine robots mee te nemen. Veel zal dat niet helpen, want San Marino zal ook dit jaar weer roemloos in de Halve Finale blijven steken.

2018_San Marino_by Thomas Hanses (EBU)

Jessika (SAN MARINO)

Vikingtijden herleven met de Deense inzending “Higher Ground”. Met zijn lange manen ziet Jonas Rasmussen er dan ook uit als een echte Viking. Bijgestaan door vier andere Vikingen, ondersteund door een stevige drumbeat, en zeilen van een Vikingschip, zou de vallende sneeuw het plaatje compleet moeten maken. Maar de uitvoering is nog niet krachtig genoeg om te overdonderen.

2018_Denmark_rehearsal_by Thomas Hanses (EBU)

Rasmussen (DENEMARKEN)

Vorig jaar mocht de Russische zangeres Yulia Samoylova niet naar Oekraïne komen, omdat ze had opgetreden op de Krim. Dat betekende dat Rusland zich op het laatste moment moest terugtrekken uit de wedstrijd. Dit jaar mag de zangeres, die in een rolstoel zit, op herhaling. Maar voor veel kijkers zal dit de plaspauze zijn. Het lied op zich stelt al niet veel voor, maar ook Yulia’s stem laat te wensen over. De rolstoel in op een soort berg geplaatst van waar Yulia haar iele stem laat horen. Het zijn vooral de achtergrondzangeressen die het lied dragen. Zou Rusland dan tóch een keer stranden in een Halve Finale? Het zou wel terecht zijn.

Moldavië komt met het trio DoReDos en de vrolijke meezinger “My Lucky Day”. Met een even komische als ingenieuze choreografie zorgen ze voor drie aangename minuten. Op het podium staat een wand bestaande uit verschillende vlakken die open kunnen, en die een belangrijk deel van de show vormen. Denk aan een John Lanting Theaterklucht en je weet een beetje wat je kunt verwachten. Het lied is geen hoogvlieger, maar het refrein ligt gemakkelijk in het gehoor en het lied zit heel slim in elkaar.

2018_Russia_rehearsal_by Thomas Hanses (EBU)

Yulia (RUSLAND)

(foto’s: Thomas Hanses (EBU/Eurovision.tv)Categorieën:2018 Lissabon, Dossiers, Eurovisie Songfestival

%d bloggers liken dit: