Voetbalfanclub De Roze Règâhs krijgt Haagse Kracht Award

Roze RegahsDe Roze Règâhs, de roze fanclub van ADO Den Haag heeft donderdag de Haagse Kracht Award gekregen uit handen van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

De award is een waarderingsprijs van D66 voor emancipatie- en diversiteitsinitiatieven.

De fanclub krijgt de award omdat zij zich ‘daadkrachtig inzetten voor het uitbannen van homofobie op Haagse sportvelden en in het bijzonder binnen voetbal’.

Van Engelshoven: ‘Dankzij clubs als de Roze Règâhs zorgen wij ervoor dat mensen steeds meer overal zichzelf kunnen zijn. Wij hebben mensen als zij heel hard nodig. Helaas ook in 2018 nog. Want het zou al heel normaal moeten zijn. Maar ik ben ze heel erg dankbaar dat zij die voortrekkersrol vervullen.’

Voorbeeld

Volgens Van Engelshoven zijn de Roze Règâhs ook een voorbeeld voor Nederland. ‘Zij laten zien dat je soms op plekken waar het misschien nog een ingewikkelde strijd is, je nek moet uitsteken, elkaar de hand moet geven en er gewoon moet durven te zijn. En dat doen zij. En dat doen zij ontzettend goed. Met heel veel humor. En daar ben ik ze heel dankbaar voor.’

Spreekkoren

‘We zijn er heel blij mee. Heel trots ook. Het motiveert ook om onze strijd voor te zetten’, zegt Renate den Heijer van De Roze Règâhs tegen Omroep West.

De Roze Règâhs zijn sinds 2013 actief. De groep telt acht actieve leden en zo’n honderd donateurs. Ze treffen elkaar op de tribune van hun favoriete voetbalclub en proberen daarnaast homo-acceptatie in de voetbalsport te bevorderen, aldus Den Heijer.

Dat doen ze bijvoorbeeld door te proberen homofobe spreekkoren uit de stadions te verbannen. ‘Daardoor is het wellicht makkelijker voor jongens en meisjes om uit de kast te komen tijdens de voetbalsport. Maar ook dat iedereen zichzelf kan zijn op de tribune, zonder dat hij of zij zich hoeft te storen aan bepaalde woorden.’

 

(Bron en screenshot: Omroep West)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: