COC wil onderzoek naar behandeling homo’s door overheid

Stadsarchief AmsterdamHomobelangenorganisatie COC wil nieuw onderzoek naar de behandeling van homoseksuelen door de overheid. Aanleiding is de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten van ruim 1500 sollicitanten die tussen 1950 en 1958 als ambtenaar zijn afgewezen, vanwege hun geaardheid.

De lijsten zijn pas vorig jaar bij toeval ontdekt, schrijft Trouw donderdag. De documenten zijn onmiddellijk weer achter slot en grendel gegaan omdat veel van de mensen die op de lijsten voorkomen nog in leven zijn.

Volgens onderzoeker Eric Heijselaar van het Stadsarchief gaat het om verslagen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel die onderzoek deed naar de achtergrond van sollicitanten.

Andere archieven

‘Ik sloeg steil achterover toen ik de stukken bestudeerde’, zegt Heijselaar in Trouw. Hij noemt een voorbeeld van een vrouw wier zoon homoseksueel leek. Na lang beraad werd zij bij wijze van uitzondering tóch aangenomen. ‘Waar bemoeide de overheid zich in die tijd mee?’

Het Amsterdamse Stadsarchief vermoedt dat ook in andere gemeentelijke archieven zulke lijsten te vinden zijn.

Excuses

De Nederlandse regering heeft in 2003 al excuses aangeboden voor de behandeling van homoseksuelen in het verleden, maar dat sloeg vooral op de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze week bood de Canadese premier Trudeau de lhbt-gemeenschap in zijn land excuses aan voor de vijandige behandeling van homo’s in overheidsdienst gedurende de Koude Oorlog.

 

(Bron: Trouw, foto: Stadsarchief)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: