Jacht op homoseksuelen in Tsjetsjenië gaat gewoon verder

Gevangenis algemeenDe jacht op homoseksuelen in Tsjetsjenië gaat onverminderd door. Dat melden Russische LGHBT-activisten. Protesten uit de hele wereld hebben niets aan het lot van (vermeende) homoseksuelen kunnen veranderen.

‘Meerdere Tsjetsjenen hebben ons benaderd met de noodkreet dat de arrestaties opnieuw zijn begonnen’, zegt Enrique Torre Molina van All Out, het Russische LGBT-netwerk.

In een statement schrijft Molina het volgende: ‘Bijna 100 dagen geleden raakte bekend dat de Tsjetsjeense autoriteiten op homo’s jagen. Meer dan 100 mannen werden opgespoord, gearresteerd en gemarteld, enkel en alleen omdat ze (verondersteld) homo waren. Minstens 6 mensen lieten het leven. Anderen, die er dikwijls extreem slecht aan toe waren, keerden terug naar hun families; die werden op hun beurt aangemoedigd om de mannen alsnog te doden.’

Toen eerder dit jaar het nieuws van de klopjacht op homo’s in Tsjetsjenië bekend werd, was dat even groot nieuws. Verhalen van mannen die worden gekidnapt, gemarteld en in kampen worden opgesloten worden gestoken, vonden hun weg naar de buiten dankzij overlevenden.

Tsjetsjenië is een autonome Russische republiek. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense regering ontkende dat er homoseksuelen waren opgepakt, ‘want wie in de republiek niet bestaat, kan je niet oppakken’. Het Kremlin zei niet op de hoogte te zijn van een jacht op homoseksuelen.

 

(Bron: De Morgen)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: