Duitsland heeft na één vraag in één week het homohuwelijk

Merkel in BondsdagIn Duitsland mogen homo’s voortaan trouwen. De Bondsdag heeft met 393 stemmen voor ingestemd met het huwelijk. 226 politici, onder wie bondskanselier Merkel, stemden tegen de ‘Ehe für alle’.

Volgens Merkel is het huwelijk iets tussen man en vrouw. Vier parlementariërs onthielden zich van stemming.

Linkse partijen wilden al langer dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen, maar de christen-democratische CDU was tegen.

Fractiediscipline

Bondskanselier en CDU-leider Merkel zei deze week onverwacht dat de leden van de CDU-fractie hoofdelijk mochten stemmen en in deze kwestie niet langer gebonden zijn aan de fractiediscipline. Ongeveer een kwart van de CDU-parlementariërs heeft met het homohuwelijk ingestemd.

Homo’s kunnen zich in Duitsland sinds 2001 al wel laten registreren, maar zij hebben niet dezelfde rechten als gehuwden. Zo mag een homo nu wel het kind van zijn partner adopteren, maar mogen ze niet samen een kind adopteren. Dat gaat dus veranderen.

Vraag

De stemming werd razendsnel georganiseerd. Aan het begin van de week was er nog geen sprake van, maar een vraag van de Berlijnse homo Ulli Köppe aan Merkel veranderde dat.

Hij wilde van de bondskanselier weten waarom hij en zijn vriend niet mochten trouwen. In haar antwoord maakte Merkel, die zich nooit voor het homohuwelijk heeft uitgesproken, van het onderwerp een gewetenskwestie. Partijstandpunten tellen plotseling niet meer.

Köppe had nooit verwacht dat zijn vraag enig effect zou hebben. Nu heeft hij al vier dagen te maken met internationale media-aandacht. En is zijn grote droom, de gelijkwaardigheid van homo- en heteroseksuelen, binnen handbereik.

 

(Bron: NOS, foto screenshot NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: