Stellen van gelijk geslacht delen de taken gelijker stelt SCP

Gelijk verdeeld SCPStellen van gelijk geslacht lijken betaalde arbeid en onbetaalde zorgtaken gelijker te verdelen dan stellen van verschillend geslacht.

Dat blijkt uit het rapport ‘Gelijk verdeeld?’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Mensen die samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht, blijken meer los te (kunnen) komen van traditionele rolverwachtingen.

Zo verrichten vrouwen met een vrouwelijke partner bijvoorbeeld zeven uur per week meer betaald werk dan vrouwen die samenwonen met een man. Tegelijkertijd werken vrouwen, ongeacht het geslacht van hun partner, gemiddeld minder uren dan mannen.

Partners van gelijk geslacht werken – vaker dan heteroseksuele stellen – ongeveer evenveel uur als het gaat om betaald werk. De verschillen bij de verdeling van onbetaalde arbeid zijn minder duidelijk. Vooral de samenwonende vrouwen lijken huishoudelijke taken gelijker te verdelen dan heteroseksuele stellen.

Meer gelijkheid

De houdingen en ideeën van de deelnemende LHB-ers zijn progressiever dan die van de heteroseksuele deelnemers aan het onderzoek. Zij zagen moeders bijvoorbeeld graag iets meer uren betaald werk verrichten, hoewel opvallend nog steeds minder dan vaders. Ze waren het minder vaak eens met de stelling dat vrouwen beter geschikt zijn om voor hulpbehoevende naasten te zorgen.

Mensen met een partner van hetzelfde geslacht lijken ook progressievere houdingen te hebben waar het om gelijkheid in relaties gaat. Zij vinden het bijvoorbeeld relatief belangrijk dat beide partners de helft van het huishoudinkomen verdienen.

 

(Bron en foto: SCP)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: