Gay Parade Cuba tegen homofobie en voor homohuwelijk

Cuba Gay PrideIn Havana is zaterdag gedemonstreerd tegen homofobie en voor het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Het was voor de tiende keer dat er een gay parade werd gehouden op Cuba; zo’n duizend mensen liepen door de stad, onder aanvoering van Mariela Castro, de dochter van president Raul Castro. Zij leidt het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding (Cenesex)

De route liep onder meer langs de Malecon, de traditionele strandboulevard van Havana

Tijdens de mars werden leuzen als ‘Revolution yes, homophobia no’en ‘I am Fidel, I’m Fidel’ gescandeerd. Ook werden Cubaanse en regenboogvlaggen meegevoerd door de straten van Havana.

Mariela Castro herinnerde eraan dat er nog steeds veel uitdagingen zijn, vooral op het vlak van wetgeving.

Het voorstel om het homohuwelijk mogelijk te maken is al jaren onderwerp van discussie, maar tegengehouden door conservatieve groeperingen op Cuba.

Vervolging

Na de revolutie van 1959 werden homoseksuelen vervolgd en geweerd uit diverse beroepen, zoals het onderwijs. Ook werden homoseksuelen naar werkkampen gestuurd.

Castro meldde verder dat er tot nu toe 35 geslachtsoperaties zijn uitgevoerd in staatsziekenhuizen, die ook patiënten begeleiden.

Campagne

Cenesex lanceerde onlangs een campagne die gericht is op het voorkomen van homofoob en transfoob pesten op scholen. Dergelijke vormen van pesten komt volgens de overheid niet voor,  ‘maar het is aanwezig’, aldus Mariela Castro.

 
(Bron: Havana Times, foto: screenshot Facebook Cenesex)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: