Actie voor commissie die bepaalt of asielzoeker homo is

Niet gay GenoegLGBT Asylum Support is de petitie ‘Niet Gay Genoeg’ gestart. De stichting wil dat er een geschillencommissie komt voor homoseksuele asielzoekers die worden afgewezen omdat de IND niet gelooft dat ze homo zijn.

LGBT Asylum Support staat de laatste maanden wekelijks homoseksuele asielzoekers bij, die naar de rechter stappen om de afwijzing van hun asielaanvraag aan te vechten. Volgens de stichting worden ‘erg veel’ aanvragen afgewezen op basis van ‘summiere en vage argumenten’.

Als de aanvraag wordt afgewezen, volgt er ‘een erg lange weg van talloze rechtszaken die niet alleen kostbaar zijn maar ook een uitputtingsslag voor kwetsbare asielzoekers’.

Met de petitie hoopt LGBT Asylum Support te bereiken dat de staatssecretaris een geschillencommissie in het leven roept, waar de asielzoeker die zegt homoseksueel te zijn terecht kan om een oordeel te vragen.

Die commissie zou moeten bestaan uit gedragsdeskundigen en ervaringsdeskundigen die vervolgens een voor de IND bindende uitspraak doet.

Eerder pleitte LGBT Asylum Support er al voor dat de IND beter kijkt wat de asielzoeker die zegt homo te zijn in Nederland doet en hoe hij leeft.

 

(Bron: LGBT Asylum Support, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: