Breuk kerk en scouting in Argentinië om homohuwelijk

scouts-de-argentinaDe Rooms-Katholieke Kerk in Argentinië heeft de banden met de landelijke scouting verbroken vanwege hun steun aan het homohuwelijk. Dat blijkt uit een brief van kardinaal Mario Poli aan de aartsbisschop van de Argentijnse plaats La Plata, Héctor Rubén Aguer.

In de brief die gepubliceerd is door het katholieke persbureau AICA, opteert Poli voor het aangaan van een verbintenis met een groep die dezelfde functie als de scouts vervult. ‘Voor de scouting is er geen weg meer terug. Ik heb de vereniging een paar maanden geleden nog gewaarschuwd: “trek niet harder aan het touw want dat staat op breken.” En is het al definitief gebroken.’

‘Gevormd door mensen’

Volgens de Katholieke Kerk stond de scoutingvereniging steeds vaker open voor onderwijsprojecten van de Staat, zoals seksuele voorlichting en het homohuwelijk. De laatste aanpassing van Scouts de Argentina was een stap te ver voor de kerk. In het onderwijsprogramma van de scouting werd de definitie van familie veranderd van: ‘gemaakt door man en vrouw’ werd ‘gevormd door mensen’.

Katholiek

Scouts de Argentina is in 1996 voortgekomen uit een fusie van de landelijke scoutingvereniging en de Unión Scouts Católicos Argentinos (USCA). Van de huidige 75.000 leden is 96 procent katholiek.

In Argentinië werd in 2010 het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Daarmee was Argentinië het eerste land in Latijns-Amerika, waar homo’s met elkaar kunnen trouwen.

(Bron: AICA, AD)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: