André van Duin en Miriam van der Have onderscheiden

andre-van-duinKomiek, acteur en presentator André van Duin en activiste Miriam van der Have hebben zondag de Bob Angelo Penning van het COC gekregen. De penningen werden uitgereikt door COC-voorzitter Tanja Ineke in Paradiso in Amsterdam.

André van Duin kreeg de prijs ‘voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit’.

Het COC roemt de wijze waarop Van Duin vanaf het begin van zijn carrière in de jaren zeventig open was over zijn homoseksualiteit. ‘Een tijd waarin dat nog verre van vanzelfsprekend was’, aldus de homobelangenvereniging.

Miriam van der Have kreeg de penning ‘voor haar voorbeeldige inzet voor de emancipatie van intersekse personen in Nederland en de wereld’.

Intersekse mensen worden geboren met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan de biologische definitie van man of vrouw.

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. Eerdere winnaars waren onder anderen Carrie Slee. Wielie Elhorst, Erwin Olaf en Paul de Leeuw.

 

(Born: Het Parool)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: