Joop Braakhekke overleden; hij vond zichzelf geen kok

joop-braakhekkeJoop Braakhekke vond zelf dat hij geen echte kok was. ‘Ik ben een restaurateur met kookneigingen, geen kok’, zei hij zelf. In zijn door BN’ers gefrequenteerde restaurant Le Garage, stond dan ook niet het eten, maar de gast centraal.

Braakhekke overleed vandaag op 75-jarige leeftijd.

In HP/De Tijd noemde hij in januari 2014 koken een hoge vorm van kunst. Collega’s als Jonnie Boer en Sergio Herman, dat waren volgens hem echte kunstenaars. Hij vond zichzelf geen kok en al zéker geen kunstenaar. Maar een tv-kok, dat was hij wel. En er was geen betere in Nederland, vond hij zelf.

Talentscout

Braakhekke had in de jaren ’90 het kookprogramma Kookgek en schreef een serie boeken onder de titel Kookschrift van een kookgek. Later was hij te zien als talentscout in het programma Top Kok.

Daarnaast had hij zijn eigen restaurant Le Garage in Amsterdam. Le Garage in Oud-Zuid was een verzamelplaats van BN’ers en welgestelde Nederlanders die zich wilden laten zien. Net als zijn gasten was hij geregeld te vinden in societyprogramma’s en in de columns van roddelbladen. Het societyrestaurant werd verkocht in 2012, maar hij bleef wel betrokken.

Braakhekke had het vak geleerd in Parijs en Barcelona. Hij was begonnen als restaurateur in zijn geboorteplaats Apeldoorn en daarna was hij naar Amsterdam gegaan. Voor Le Garage werkte hij in De Kersentuin.

Een kijkvak

Zoals tv-kookprogramma’s om de kijker moesten gaan (en niet om geld of kijkcijfers), zo stond in zijn restaurant nog meer dan het eten de gast centraal. Een restaurateur moest volgens Braakhekke gericht zijn op de gast en diens behoeften, al vanaf binnenkomst. ‘Mensen moeten niet eens de tijd hebben om te kijken waar ze zijn’, zo zei hij. Het vak van restaurateur noemde hij daarom ‘een kijkvak’: kijken naar wat de gast wil.

In 2015 was het 25 jaar geleden dat Braakhekke Le Garage begon. Hij had ook een culinaire carrière van 50 jaar achter zich en schreef een boek vol herinneringen aan alle gasten die bij hem aan tafel hebben gezeten. Het plan om te gaan schrijven was deels uit nood geboren. Braakhekke kreeg in 2014 een zware hartoperatie en het herstel ging moeizaam.

Geregistreerd partnerschap

In 2015 werd hij opnieuw ziek, er werd alvleesklierkanker bij hem geconstateerd.

Na een operatie werd hij in 2016 kankervrij verklaard, maar in september werd bekend dat de ziekte was teruggekomen en was uitgezaaid naar de longen en de lever.

Eind oktober besloten de tv-kok en zijn vriend Wim Nijkamp een geregistreerd partnerschap aan te gaan. ‘We zijn al 45 jaar bij elkaar en het is verstandig om nu iets te regelen, want ik weet niet hoe het afloopt met mijn ziekte.’

 

(Bron en beeld: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: