Maar liefst 894 scholen doen mee aan Paarse Vrijdag

paarse-vrijdag-2016Paarse Vrijdag wordt dit jaar op 894 scholen gevierd. Leerlingen en docenten dragen paars, om hun solidariteit te tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

In Nederland wordt de dag sinds 2010 elk jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. In het eerste jaar deden 150 scholen mee.

Op scholen zijn een half miljoen polsbandjes verspreid. Het thema dit jaar is: Liefde is een feest voor iedereen.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door GSA netwerken op scholen, een verbond van leerlingen met diverse seksuele oriëntaties.

Paars examen

Scholen die mee doen geven lessen in gender en seksuele diversiteit; er zijn scholen waar leerlingen zich kunnen laten schminken, zich laten beplakken met neptatoeages of hun haren paars laten verven. Sommige scholen geven (pauze)feestjes met dj’s of delen paarse snacks uit.

Op het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam wordt vrijdag een ‘Paars Examen’ afgenomen, waarin leerlingen worden ondervraagd over hun kennis over seksuele diversiteit. Ook voeren ze een toneelstuk op dat de leerlingen zelf hebben gemaakt. Praktijkschool West-Friesland pakt groots uit en houdt een hele paarse week waarbij leerlingen regenboogkunstwerken maken. Het Zuyderzeecollege in Emmeloord opent samen met de burgemeester een regenboogzebrapad.

 

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: