In Gambia is het tijdperk van homofobe Jammeh voorbij

Gambia President JemmehGambia krijgt na meer dan twintig jaar een andere president. Dictator Yahya Jammeh heeft de verkiezingen verloren en moet plaatsmaken voor zijn belangrijkste opponent, de zakenman Adama Barrow. 

Jammeh gaf gisteren, een dag na de verkiezingen in een radiotoespraak zijn nederlaag toe. Hij was 22 jaar leider van Gambia. In 1994 kwam hij via een staatsgreep aan de macht en twee jaar later werd hij officieel president van het West-Afrikaanse land. Hij werd drie keer herkozen.

Keel doorsnijden

Jammeh wordt in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen in zijn land en beknotting van de pers. Ook is hij fel tegenstander van homoseksualiteit.

November 2014 ondertekende hij een wet, waardoor mensen die schuldig werden bevonden aan het verrichten van homoseksuele handelingen levenslang konden krijgen.

Tijdens een rondreis zei hij eens over het gedrag van homoseksuelen: ‘Als je dat in Gambia doet, snijd ik je keel door. Als je een man bent die met een andere man wil trouwen in dit land, en we je te pakken krijgen, zal niemand je ooit meer zien. En geen witte man kan daar wat tegen doen.’

Verder liet hij in 2009 zo’n duizend mensen oppakken in een heuse heksenjacht. Zijn tante bleek te zijn gestorven aan kanker; Jammeh dacht dat dat het gevolg was hekserij. ‘Heksengenezers’ van de overheid dwongen gevangenen giftige brouwsels te drinken. Ook claimde hij dat aids kon worden genezen door te bidden, het drinken van een kruidendrankje en eten van twee bananen. Deze methode werkte volgens hem overigens alleen op donderdag.

Vuurpeloton

Onder Jammehs leiding werd voor het eerst in meer dan dertig jaar weer de doodstraf uitgevoerd. In 2012 liet hij negen gevangenen door een vuurpeloton executeren.

Jammeh stond verkiezingen toe, maar wilde eigenlijk van geen wijken weten. ‘Allah heeft me gekozen en alleen Allah kan me afzetten’, zei hij onlangs op de staatstelevisie.

Na het sluiten van de stemkantoren zei de nieuw gekozen president Barrow al dat de Gambianen klaar waren voor een verandering. ‘Het tijdperk van Jammeh is voorbij.’

Barrow heeft ook verklaard de beslissing om uit het Internationaal Strafhof te stappen terug te draaien.

Wat de verkiezing van Barrow voor de positie van homoseksuelen betekend, is niet bekend.

 

(Bron: NOS, foto: archief)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: