Asielzoeker neergestoken; Asylum Support wil gesprek

azc-bellingwoldeDe stichting LGBT Asylum Support wil opnieuw om tafel met staatssecretaris Dijkhoff om te praten over de veiligheid van kwetsbare asielzoekers in asielzoekerscentra. Aanleiding is het neersteken van een homoseksuele asielzoeker uit Iran in het AZC in Bellingwolde, twee maanden geleden.

LGBT Asylum Support is pas recent op de hoogte gebracht van het neersteken van de man.

Volgens LGBT Asylum Support is de man op zijn verjaardag medio september aangevallen door een Noord-Afrikaanse medebewoner. Het slachtoffer werd in zijn been geraakt.

Drugs

Volgens het politieonderzoek is het motief van de dader vermeende handel in soft drugs, maar zowel het slachtoffer als een getuige hebben tegenover LGBT Asylum Support verklaard dat het motief gelegen is in het feit dat het slachtoffer homo en christen is.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag laten weten aanvullend onderzoek te gaan doen.

Bedreigingen

De dader is direct opgepakt en in voorlopige hechtenis gezet. Het slachtoffer is na vijf dagen in het ziekenhuis, door het COA overgebracht naar een ander AZC in het noorden van het land. Daar wordt hij geconfronteerd met vrienden van de dader die eveneens zijn overgeplaatst. De getuige, die nog in het AZC in Bellingwolde zit, wordt door anderen van de groep Noord Afrikanen bedreigd.

Er is bij het COA aangedrongen op het in veiligheid brengen van het slachtoffer en de getuige, maar de locatiemanagers van de betrokken asielzoekerscentra geven volgens LGBT Asylum Support aan niet veel te kunnen doen, door beperkingen die van bovenaf opgelegd worden.

Schijnveiligheid

De enige mogelijkheid die COA momenteel heeft, is het overplaatsen van een slachtoffer naar een ander AZC, een plaats aanbieden dicht bij de receptie of het installeren van een camera.

Volgens LGBT Asylum Support wordt daarmee schijnveiligheid geboden.

Ten tijde van het neersteken van de man uit Iran was er nog geen vertrouwenspersoon actief in het AZC in Bellingwolde. Daardoor is ook het COC niet geïnformeerd over deze zaak.

 

(Bron: LGBT Asylum Support, foto: COA)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: