‘Meer geld en wilskracht nodig ter bestrijding van aids’

aidsmonument-onthulling‘Het komt aan op meer inzet, meer geld én op politieke wilskracht.’ Dat zei Louise van Deth, de nieuwe directeur van het Aidsfonds, vandaag bij de onthulling van het aidsmonument in Amsterdam.

‘Maar als we op dezelfde manier doorgaan als nu, halen we dat niet’.

Het Aidsfonds waarschuwt voor een groeiende aidsepidemie. Volgens een rapport van het Aidsfonds overlijden wereldwijd nu drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990. Dat zijn meer dan 3000 mensen per dag.

‘Rusland en Oekraïne zijn de nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie’.

Van Deth gelooft dat 2030 nog wel haalbaar is, maar het is ene kwestie van politieke wil.  Vanaf deze maand loopt de campagne Het virus dreigt te winnen.

‘Living by Numbers’

Het aidsmonument stelt een Chinees telraam voor dat aftelt naar 2030. In dat jaar zou aids volgens Millenniumdoelen van de VN de wereld uit moeten zijn.

Het metershoge monument ‘Living by Numbers’ staat aan het IJ in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan en Louise van Deth onthulden het telraam vandaag, op Wereld Aids Dag.

Het monument is een initiatief van het Namen Project Nederland. Dat project beheert en exposeert Nederlandse Quilts, gedenkdoeken ter nagedachtenis van mensen die aan aids zijn overleden.

Het meest in het oog springen de grote, vuurrode bollen van Murano-glas uit Venetië. Het monument tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw is ontworpen door de Franse kunstenaar Jean Michel Othoniel. Hij heeft er geen geld voor gevraagd. ‘Het telraam kan een teken van hoop zijn dat de cijfers kleiner worden, dat we opnieuw bij nul beginnen en dat er aan het tellen een eind komt.’

 

(Bron: NOS, foto: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: