Russische kunstenaar Demir Demirov vraagt asiel aan

demir-demirov-opening-expositieDe Russische kunstenaar Demir Demirov heeft asiel aangevraagd in Nederland. Dat heeft Galerie MooiMan bekend gemaakt. In de galerie in Groningen is momenteel een expositie van in Rusland verboden werk van de kunstenaar te zien.

Demir Demirov kwam vorige week naar Nederland, waardoor hij niet alleen zaterdag bij de opening van zijn expositie aanwezig kon zijn, maar ook zijn kunst kon meenemen in de handbagage. Eerder werd werk van hem door de douane tegen gehouden.

Gisteren, op de laatste dag dat zijn visum geldig was, besloot Demirov asiel aan te vragen.

Homopropaganda

Demir Demirov is een kritisch kunstenaar en daarnaast homo/hiv-activist. In Rusland wordt zijn werk gezien als homopropaganda, dat hij niet tentoon mag stellen.

Sinds zijn ontmoeting met Elton John in 2013 wordt hij op allerlei terreinen tegengewerkt in Rusland. Hij verloor zijn werk, zijn huis en was daardoor bijna drie jaar dakloos. ook krijgt hij geen medicijnen voor zijn HIV-infectie.

Medicatie

Hem werd steun door de politie geweigerd in levensbedreigende situaties zoals de keren dat hij bedreigd en in elkaar geslagen werd. Het doen van aangifte werd hem onmogelijk gemaakt. Sinds augustus ontvangt hij illegaal medicatie via vrienden in Nederland en Duitsland die hem zijn lot hebben aangetrokken.

Expositie

De expositie ‘Homopropaganda-Inner Light’ van Demir Demirov is tot en met 11 december te zien in Galerie MooiMan en zal ook op donderdag 1 december, Wereld Aids Dag, open zijn voor publiek.

 

(Bron: Galerie MooiMan, foto: Demir Demirov ontsteek een vriendschapskaars ter nagedachtenis aan de meer dan 200.000 AIDS slachtoffers in Rusland.)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: