Meer mannen met gonorroe en syfilis bij GGD IJsselland

bed-foto-ggd-ijssellandHet aantal mensen met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) in het verzorgingsgebied van GGD IJsselland is gestegen. Vooral het aantal besmettingen met gonorroe en syfilis is fors gestegen.

Dat zegt Henriëtte van Buel van GGD IJsselland, dat voor elf gemeenten werkt in de Kop van Overijssel en Salland op basis van cijfers over de eerste drie kwartalen van dit jaar.

Het aantal gevallen van gonorroe steeg van 76 in dezelfde periode van vorig jaar naar 103 dit jaar; het aantal gevallen van syfilis steeg van 9 naar 21. Deze soa komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met andere mannen.

Hiv

Van Buel heeft geen verklaring voor de stijging, zegt ze in de Roze Golf van zondag 27 november.

Het aantal mensen met hiv is verder gedaald tot één in de eerste drie kwartalen van dit jaar.

Landelijk

Ook landelijk is er een toename van het aantal syfilis-infecties. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal gevallen van 446 in de eerste helft van 2015 naar 629 in de eerste helft van dit jaar, blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.

Inloopspreekuur

GGD IJsselland houd donderdag op Wereld Aids Dag in Deventer en Zwolle een vrij toegankelijk inloopspreekuur, waar onder anderen mannen die seks hebben met andere mannen zich gratis en desgewenst anoniem kunnen laten testen.

 

(Bron: Roze Golf, RIVM)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: