Onrust in Delfzijl om met HIV besmette homo uit Syrië

asielzoekersOnrust in Delfzijl onder asielzoekers. Een psychisch gestoorde met HIV besmette homoseksuele asielzoeker uit Syrië zou mogelijk andere asielzoekers met HIV hebben besmet. Dankzij bemiddeling van LGBT Asylum Support kunnen asielzoekers, die zich zorgen maken, zich laten testen.

De Syriër is inmiddels overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. LGBT Asylum Support maakt zich zorgen over de in haar ogen gebrekkige zorg voor de getraumatiseerde man.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou volgens de medebewoners niets hebben gedaan met de waarschuwingen over de geestelijke toestand van de Syriër. Afgelopen woensdag escaleerde de situatie, toen de man dreigde zichzelf van het leven te beroven.

In de put

‘Hij was heel vaak high en dronken, en zat diep in de put. ‘Ik heb toch geen toekomst meer’, zei hij toen wij op hem inpraatten opdat hij zou ontnuchteren’, zegt een medebewoner tegen De Telegraaf.

Het COA zegt tegen de krant dat de meldingen van de bewoners bekend zijn, en dat deze ook zijn doorgegeven aan gespecialiseerde hulpverleners. ‘Het is aan hen om actie te ondernemen’, aldus een woordvoerder. Het is mogelijk dat de man dit heeft geweigerd.

Scheermessen

LGBT Asylum Support heeft na een bezoek aan het asielzoekerscentrum alarm geslagen. ‘De kans op een besmetting is klein, maar er zijn wel risicovolle situaties geweest. Zo gebruikte hun huisgenoot die kapper is voor medebewoners en ook mensen uit Delfzijl, dezelfde scheermessen voor verschillende mensen’, aldus Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support.

Het COA wist dat de man HIV-positief was en heeft dat doorgegeven aan de medische dienst op het azc. ‘Maar het is een teken aan de wand dat wij daarna geen terugkoppeling hebben gehad, bijvoorbeeld dat wij voorzorgsmaatregelen moesten nemen.’ Ook het COA acht de kans dat mensen via een scheermes besmet kunnen zijn uiterst klein.

 

(Bron: LGBT Aylum Support, De Telegraaf, foto: archief)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: