Afdeling LHBT-ouderen in verzorgingshuis Amsterdam

dr-sarphatihuisIn Amsterdam is vandaag een speciale afdeling geopend voor LHBT-ouderen in het Dr. Sarphatihuis. In de speciale afdeling van het verpleeg- en verzorgingshuis in het centrum van Amsterdam kunnen LHBT’s oud worden in en omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn.

Volgens zorgkoepel Amsta is Dr. Sarphatihuis het eerste verpleeghuis waar specifiek plek wordt gemaakt voor LHBT-ouderen. Alle vijftien verpleeg- en verzorgingshuizen van Amsta in Amsterdam hebben al een Roze Loper, waarmee de zorgaanbieder laat zien open te staan voor seksuele diversiteit.

Makkelijker

Met de nieuwe afdeling, Rozeneiland, willen de initiatiefnemers Amsta en thuiszorgorganisatie Gay Care een stap verder gaan. Er is plaats voor acht bewoners met lichamelijke en/of psychiatrische problemen. De medewerkers van Rozeneiland voelen zich verbonden met de LHBT-gemeenschap. Dat moet het makkelijker maken om met de bewoners te praten over vroeger en over de wensen op zorggebied.

Terug in de kast

Het doel van de nieuwe afdeling is om uitsluiting en pesten te voorkomen. Onder LHBT-ouderen in verzorgingshuizen is veel eenzaamheid omdat andere bewoners hun geaardheid niet accepteren. Ook gaan LHBT-ouderen terug in de kast om vervelende situaties te voorkomen.

‘Je moeten verantwoorden of uit moeten leggen van wie je houdt, terwijl je niet de keuze hebt ik ga vandaag eens op mannen of vrouwen houden. Ja het is wel heel pijnlijk als je dat aan het einde van je leven opnieuw moet gaan doen’, zegt Vera van Voskuijlen van het Dr. Sarphatihuis tegen AT5.

De eerste appartementen in de nieuwe afdeling zijn inmiddels bewoond

 

(Bron: AT5, Het Parool, foto: Amsta Dr. Sarphatihuis)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: