‘Homoseksualiteit bevorderende’ kunst tegengehouden

demir-demirovVerschillende kunstwerken van de Russische kunstenaar Demir Demirov die onderweg waren naar een expositie in Haarlem zijn door de Russische douane tegengehouden. Volgens Demirov mag de kunst de grens niet over omdat volgens Rusland met de stukken homoseksualiteit wordt bevorderd. 

De werken zouden in november worden geëxposeerd als onderdeel van de Roze Kunstlijn, een Haarlems initiatief voor het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit.

Op de schilderijen zijn onder meer naakte mannen in intieme posities te zien. Het werk is onderdeel van de serie Inner Light van de kunstenaar. Het thema van het werk van Demirov is homofobie.

Brief naar ambassadeur

De Haarlemse wethouder voor Kunst en Cultuur Jur Botter (D66) noemt het heel ernstig dat de kunst is tegengehouden. Hij wil dat zijn gemeente een brief stuurt naar de Russische ambassadeur in Den Haag. Botter stelt voor dat de organisatie van de Roze Kunstlijn een reproductie van het tegengehouden werk exposeert.

Het is niet bekend of kunstenaar Demirov zelf ook onderweg was naar Nederland toen zijn kunstwerken werden tegengehouden.

‘Homopropaganda’

In Rusland is het verboden om informatie over homoseksualiteit te verspreiden. De Russische regering zegt dat met deze wet de ‘traditionele Russische waarden’ als het huwelijk, gezin en de kerk weer voorop komen te staan in het land.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft vorig jaar de asielprocedure voor Russische homo’s versoepeld. Hij zei destijds dat de Russische wet tegen ‘homopropaganda’ een vrijbrief is voor geweld, intimidatie en discriminatie tegen homoseksuelen.

Bij een peiling van een Russisch onderzoeksbureau bleek vorig jaar dat meer dan de helft van de Russen vindt dat homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen ‘geliquideerd’ of verbannen moeten worden.

 

(Bron: NOS, foto: Facebook, kunstwerken van  Demir Demirov)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: