‘Zelfmoordcijfers LHBT-jongeren zijn onacceptabel hoog’

actieplan-d66Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 noemt het onacceptabel dat de zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren zo hoog liggen. LHBT-jongeren plegen gemiddeld vier keer vaker zelfmoord dan heteroseksuele leeftijdsgenoten.

‘Onderzoek toont aan dat er een direct verband is met ‘homopesten’. Daarom wil ik dat we dit gaan monitoren en dat we extra maatregelen ter preventie van suïcide onder LHBT-jongeren nemen.’

Het is een van de punten uit het actieplan emancipatie ‘Voorbij het hokjes-denken’, dat Dijkstra vandaag heeft gepresenteerd. De partij wil dat de minister werk gaat maken om de acceptatie van (seksuele) minderheden te bevorderen.

Hokjes-denken

‘Iedereen in onze samenleving verdient het om geaccepteerd te worden zoals je bent. Ook als je niet precies in een “hokje” past’, aldus de opsteller van het actieplan, D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra.

Veel mensen die biologisch gezien niet voldoen aan de strikte tweedeling tussen man en vrouw hebben last van vooroordelen, stigma en discriminatie.

Kennis

Dat komt volgens Dijkstra vaak voort uit een gebrek aan kennis: ‘Teveel scholen geven geen invulling, of op zeer minimalistische wijze, aan diversiteitslessen en seksuele voorlichting. Ik wil dat dat wel gebeurt, zodat kinderen goed geïnformeerd zijn en zich vrij voelen om hun eigen weg te kiezen. Ook binnen de zorg kan er nog veel verbeteren op dit punt: of het nu gaat om medische begeleiding van transgender personen, mensen met een intersekse conditie of sensitiviteit binnen de welzijnszorg. Normdenken komt veel voor en beïnvloedt de keuzes en vrijheid van patiënten. Dat kan én moet anders!’

 

(Bron: D66, foto: omslag actieplan)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: