Noord-Ierse bakker mocht taart voor homo niet weigeren

TaartEen bakkerij in Noord-Ierland is door het Hof van Beroep in Belfast veroordeeld omdat de eigenaar had geweigerd een taart te bakken voor een holebi-organisatie. De weigering is discriminatie.

Het begon in 2014, toen homo-activist Gareth Lee bij de Ashers Baking Company een bruidstaart bestelde met de Sesamstraatfiguren Bert en Ernie en het opschrift ‘Support Gay Marriage’.

De christelijke bakkerijmanager Daniel McArthur wou naar eigen zeggen niet afwijken van zijn religieuze overtuiging en van de letter van de bijbel en belde Lee twee dagen later om te zeggen dat hij de taart niet ging bakken.

De commissie gelijke behandeling spande een kort geding aan tegen de bakker en werd in het gelijk gesteld. Het Hof heeft die uitspraak nu bevestigd.

Een particulier bedrijf moet aan iedereen leveren of aan niemand. Klanten weigeren op grond van religieuze, politieke of seksuele voorkeur mag niet.

De bakker kan nu nog naar het hooggerechtshof in Londen. Of hij dat gaat doen,  is niet bekend.

In Noord-Ierland mogen, in tegenstelling tot de rest van het Verenigd Koninkrijk, paren van gelijk geslacht niet met elkaar trouwen.

 

(Bron: BBC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: