‘Kijk naar wat een homoseksuele asielzoeker hier doet’

Sandro Kortekaas met brief bij paleisDe Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) moet meer kijken naar hoe een asielzoeker die zegt homoseksueel te zijn in Nederland leeft en omgaat met zijn geaardheid.

Dat zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support (foto) die homoseksuele asielzoekers bijstaat, die de afwijzing van hun asielaanvraag aanvechten bij de rechter.

De IND kijkt vooral naar hoe de asielzoeker in zijn eigen land zijn homoseksualiteit beleefd heeft en hoe het uit de kast komen is gegaan. Veel asielzoekers leidden in hun geboorteland een teruggetrokken bestaan omdat homoseksualiteit daar niet niet geaccepteerd wordt. Praten met autoriteiten over hun geaardheid ligt al helemaal gevoelig.

Nederlandse situatie

LGBT Asylum Support pleit ervoor dat de IND veel meer kijkt naar wat een asielzoeker sinds zijn aankomst in Nederland heeft gedaan. Kortekaas vindt het onbegrijpelijk dat de IND nog twijfelt over de geaardheid van een asielzoeker die in Nederland lid is geworden van het COC, de cocktail bijeenkomsten voor vluchtelingen bezoekt en zelfs een vriend heeft.

De rechter bepaalde in een zaak aangespannen door een homoseksueel, die teruggestuurd dreigde te worden naar Iran, dat de IND daar wel degelijk rekening mee moest houden.

Verschuiving

Toch gebeurt dat volgens Kortekaas nog te weinig en het zijn volgens hem vooral de introverte homoseksuele asielzoekers die moeite hebben om erkend te worden.

Hij pleit daarom voor een verschuiving van aandacht door de IND van de situatie in het land van herkomst naar de leefsituatie van de homoseksuele asielzoeker in Nederland.

Radio

In de Roze Golf van 23 oktober een gesprek met Sandro Kortekaas.

(Bron: Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: