Tweederde van de wereld: mensenrechten zijn er ook voor homo’s

wereldbolRuim tweederde (67%) van de wereldbevolking vindt dat mensenrechten voor iedereen gelden, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Dat blijkt een onderzoek naar hoe wereldwijd mensen aankijken tegen homo- en biseksuelen,  transgenders en interseksuelen  van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). Meer dan 100.000 mensen uit 65 landen werkten mee aan het onderzoek.

‘Dit toont duidelijk aan dat juridisch beleid en de internationale praktijk in landen zeer tegenstrijdig kan met de houding van hun burgers’, aldus Aengus Carroll, co-auteur van het onderzoek.

Bijna eenderde (32%) van de ondervraagden is vóór openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Tegen openstelling is 45 procent en 23 procent heeft geen mening.

De verschillen tussen de bewoners van de continenten zijn zeer verschillend. In Europa is 41 procent voor het homohuwelijk. Dat percentage wordt negatief beïnvloed door de mening van deelnemers uit Rusland en Oekraïne. Daar ligt het aantal voorstanders op 13 procent. In Australië en  Nieuw-Zeeland ligt het percentage voorstanders van het homohuwelijk op 56 procent. In Noord- en Zuid-Amerika is 35 procent voor; in Azië 26 procent en Afrika sluit de rij met 19 procent voorstanders voor het homohuwelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van homoseksualiteit groter wordt naarmate men meer homoseksuelen kent. In Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland geeft 61 procent aan een of meer openlijk homoseksuelen te kennen. Voor Europa ligt dat percentage op 50 en in Azië en Afrika op 32 en 29 procent.

Een homo als buurman is geen probleem in Europa voor driekwart van de ondervraagden. Australië en Nieuw-Zeeland scoren nog hoger: 83 procent. Voor Afrika ligt dat percentage op 43.

 

(Bron: lgbtweekly.com, gaysite)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: