Eerherstel voor veroordeelde Britse homo- en biseksuele mannen

montagueDuizenden homo- en biseksuele overleden Britse mannen die in het verleden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met andere volwassen mannen, krijgen postuum eerherstel.
Nog levende homoseksuelen die vroeger voor hun seksuele geaardheid zijn veroordeeld, konden al eerherstel aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dat wordt nu bij iedereen automatisch doorgevoerd.

Het gaat alleen om mannen die zijn veroordeeld voor seksuele handelingen die nu niet meer strafbaar zijn. Minister van Justitie Sam Gyimah noemt de stap ‘enorm belangrijk’.

Alan Turing

De overheid komt daarmee een afspraak na uit 2013, toen de bekende Britse wiskundige en cryptograaf Alan Turing een officieel eerherstel kreeg. Turing werd in 1952 gearresteerd wegens homoseksuele handelingen. Twee jaar later werd hij dood gevonden, vermoedelijk pleegde hij zelfmoord.

Volgens Gyimah is het ‘belangrijk dat we onze verontschuldigingen aanbieden aan mensen die hier ooit voor gestraft zijn, omdat ze in het heden onschuldig zouden zijn’, meldt hij aan de BBC.

Excuses

Niet iedereen ziet deze formele vorm van eerherstel zitten. De 92-jarige George Montague (foto), die zichzelf de oudste homo van Brighton noemt, werd in 1974 veroordeeld voor ‘onfatsoenlijke praktijken’ met een man.

Hij wil geen eerherstel, maar excuses, vertelt hij aan BBC: ‘Als je dit accepteert, betekent dat je ermee instemt dat je schuldig was. Ik ben nooit schuldig geweest. Ik ben alleen schuldig bevonden omdat ik op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd was.’

Verboden

Homoseksualiteit is lang verboden geweest in Engeland. In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk werd het pas in de jaren ‘80 legaal, waaronder in Ierland en Schotland. In Engeland en Wales gebeurde dat al in 1967.

 

(Bron: NOS, foto: screenshot BBC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: