Asielzoeker, die andere asielzoeker bedreigde, is overgeplaatst

asielzoekersHet Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de afgelopen week een asielzoeker overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum, omdat hij een statushouder en zijn partner met de dood had bedreigd tijdens de open dag, vorige week zaterdag.

Een bezoeker, die zich er mee bemoeide heeft een bezoekverbod gekregen.

Dat heeft het COA meegedeeld aan LGBT Asylum Support, die de bedreigde statushouder bijstaat. In welk asielzoekerscentrum het voorval plaatsvond, wil LGBT Asylum Support niet zeggen om de statushouder niet verder in gevaar te brengen.

In het Arabisch werden de statushouder en zijn partner zonder aanleiding uitgescholden en met de dood bedreigd.

‘Geen politie’

Het COA-personeel in het asielzoekerscentrum adviseerde de slachtoffers geen politie in te schakelen. Na overleg met LGBT Asylum Support en het LHBT-netwerk van de politie, ‘Roze in Blauw’, heeft de statushouder toch de politie gebeld. Twee dagen na het voorval heeft de statushouder aangifte gedaan.

Niet opnieuw op de vlucht

Doorgaans worden bij aangiftes de slachtoffers overgeplaatst naar een andere opvang. In dit geval voelde de statushouder er niet voor om te vertrekken. Hij zegt juist naar Nederland te zijn gevlucht uit Syrië, omdat hij daar werd vervolgd vanwege zijn homoseksualiteit. Hij was er zijn leven niet zeker. Hij wilde daarom niet opnieuw hoeven te vluchten.

 

(Bron: Roze Golf, foto: archief)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: