TV-programma ‘Love me Gender’ past volgens critici niet bij EO

love-me-genderEr is kritiek op de aanstelling van Tom Mikkers door de Evangelische Omroep (EO) en op programma’s als ‘Love me Gender’.

Daarmee geeft de EO volgens de critici teveel ruimte aan programma’s met de identiteit van de met de EO samengevoegde Interkerkelijke Omroep Nederland, IKON.

Het bestaansrecht van de EO komt daarmee in het geding stellen de critici uit de geledingen van de Nederlandse kerken verenigd in de ‘Appelgroep beleid EO’ en voorgangers van de Baptistengemeenten.

Beide groepen stuurden een open brief aan het bestuur en de directie van de EO.

De IKON fuseerde halverwege 2013 met de EO en verloor per 1 januari 2016 de eigen zendtijd. De Appelgroep vreest dat de eigen identiteit van de EO verdwijnt als het geluid van de IKON onder de EO-vlag te zien en te horen is.

Wijziging

In de aanstelling van Tom Mikkers,  remonstrants predikant en homoseksueel ziet de Appelgroep ‘een constateerbare wijziging van beleid’, Van der Graaf  in het Reformatorisch Dagblad. Hij is een van de briefschrijvers van de Appelgroep.

Grensoverschrijdend

Twintig baptistenpredikanten tonen zich in een brief aan de EO ‘geschrokken en bezorgd’ over de koers van de omroep ‘in beleid, personeel en productie.’ Ze noemen de benoeming van Mikkers als voorbeeld. ‘Deze meneer heeft actief bijgedragen aan de pr-campagne van de Remonstranten die een totaal ander godsbeeld propageert.’ Ze vinden het ‘ongelofelijk’ dat Mikkers is benoemd. ‘Het lijkt alsof jullie liever gaan voor ruimte dan voor richting.’ Ze hebben ook zorgen over programma’s die worden uitgezonden, zoals ‘Love me Gender’. Die zijn volgens hen grensoverschrijdend.

Reactie

Als reactie op de kritiek heeft de EO een interview op zijn website dat volgende week in het blad Visie verschijnt. Daarin stellen de directeuren Jaap Kooij en Arjan Lock  ‘dat het representeren van ‘het geluid’ van de protestantse kerken niet ten koste gaat van de missie van de EO.’

De omroep zal ‘programma’s blijven maken over het volgen van Jezus, inclusief het kruis en de opstanding. En ook in een taal die past bij de traditie waaruit wij komen.’

Nieuwe taak

Volgens Kooij heeft de EO er als gevolg van het overheidsbesluit om kleine levensbeschouwelijke omroepen geen zendtijd meer te verstrekken, ‘een nieuwe taak bijgekregen, namelijk het representeren van het Joodse geluid en van de protestantse kerken binnen het publieke bestel. Voor laatstgenoemde taak gaat Tom Mikkers aan de slag, samen met enkele andere collega’s.’

 

(Bron RD, foto: Love me Gender, EO)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: