Drie maanden na aanslag Orlando geen duidelijkheid over motief

orlando-spullen-naar-museumDrie maanden na de aanslag op homoclub Pulse in Orlando, Florida, waarbij Omar Mateen 49 mensen doodschoot en er 53 verwondde voordat hij zelf door doe politie werd gedood, is er nog steeds geen duidelijkheid over de motieven van de dader.

Het was de grootste schietpartij en de aanslag met de meeste doden, sinds de aanslag van 11 september 2001 op de Twin Towers, zondag 15 jaar geleden.

Mateen zei dat hij uit naam van Islamitische Staat handelde, maar de FBI heeft geen bewijs gevonden dat hij in contact stond met IS. Ook dat de man zelf homoseksueel zou zijn, zoals het gerucht ging na de aanslag, is niet bewezen.

Alle spullen die neergelegd zijn na de aanslag om de slachtoffers te herdenken zijn opgeslagen in een depot van het Orange Country Regional History Center.

WC-deur

Het gaat om meer dan 3.000 artikelen, variërend van een door de paus gezegende rozenkrans tot een flamingo, die in de regenboogkleuren is geschilderd. Ook  een WC-deur uit de homoclub vol kogelgaten wordt bewaard.

Expositie

Alle artikelen bij elkaar moeten het verhaal van de aanslag vertellen op een expositie die later ingericht gaat worden. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. In oktober is er wel een expositie over de geschiedenis van de homobeweging in Orlando, maar die stond al gepland ver voor de aanslag.

 

(Bron: Orlando Sentinal, NRC, foto: screenshot Fox News)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: