Massaal protest tegen homohuwelijk in zestien steden in Mexico

mexico-protest-tegen-homohuwelijkIn Mexico zijn zaterdag in zestien steden naar schatting honderdduizenden mensen geprotesteerd tegen de mogelijke legalisering van het homohuwelijk.

President Peña Nieto heeft eerder dit jaar een grondwetswijziging voorgesteld die dit zou moeten regelen.

In de stad Tijuana liepen volgens de organisatoren 30.000 tot 40.000 mensen mee in een mars, waaraan ook de nieuwe aartsbisschop van de stad meedeed. De betogingen waren georganiseerd door het ‘Front voor de Familie’, een Mexicaanse beweging die naar eigen zeggen wordt gesteund door zo’n tienduizend organisaties in het land, waaronder veel katholieke instellingen en scholen.

Ongrondwettig

Het homohuwelijk is nu mogelijk in de hoofdstad Mexico City en in negen van de 31 deelstaten in het land. Vorig jaar oordeelde het Mexicaanse hooggerechtshof dat het verbod op het homohuwelijk in de overige staten ongrondwettig is.

Dat wil niet zeggen dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht nu binnen handbereik zijn. Zelfs met de rechterlijke uitspraak in de hand en een eventuele wijziging van de grondwet, blijven er in Mexico nog veel juridische obstakels.

Ontheffing

Op dit moment kunnen homoseksuelen trouwen in staten waar dit eigenlijk niet mag, als zij van een federale rechter een persoonlijke ontheffing van het verbod weten te krijgen.

 

(Bron en screenshot: NOS)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: