Aidsmonument in Amsterdam als eerbetoon aan alle slachtoffers

aidsmonumentAmsterdam krijgt een Aids-monument. Met de bouw van het monument, een kunstwerk van de Franse kunstenaar Jean Michel Othoniel, is een begin gemaakt.

Het komt te staan aan de De Ruyterkade langs het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw en wordt onthuld op donderdag 1 december, Wereld Aidsdag.

Het monument krijgt de vorm van een telraam met vuurrode bollen van glas en staat symbool voor het aftellen naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen.

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland en kan worden gerealiseerd dank zij bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie.

Hoop

Het monument is bedoeld als een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Dat zijn er in Nederland ruim 22.000. Elke week krijgen gemiddeld nog 20 mensen in Nederland de diagnose hiv. Daar komt bij dat van de mensen met hiv in Nederland 25% niet weet dat hij of zij hiv heeft.

Ode

Het kunstwerk is ook een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. Bovenal is het monument een eerbetoon aan allen die aan aids zijn gestorven. In navolging van New York, San Francisco en Vancouver  krijgt Amsterdam een aidsmonument.

‘Niet somber’

De kunstenaar heeft het ontwerp belangeloos ontworpen.

De kunstcommissie die de stichting adviseerde, oordeelde dat ‘Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van Murano-glas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit aidsmonument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat.’

 

(Bron en afbeelding: Stichting NAMENproject)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: