Bisschop van Anglicaanse Kerk komt onder druk uit de kast

Nicholas ChamberlainDe bisschop van het Engelse stadje Grantham, Nicholas Chamberlain, heeft in een interview met de Britse krant The Guardian gezegd dat hij homoseksueel is en al lange tijd een celibataire relatie heeft met een man.

Chamberlain is de eerste bisschop van de Anglicaanse Kerk die publiekelijk spreekt over zijn geaardheid. Volgens The Guardian komt de bisschop uit de kast omdat een Britse zondagskrant zonder zijn toestemming een verhaal over zijn relatie dreigde te publiceren.

Chamberlain benadrukt in het interview dat hij nooit van plan was om publiekelijk bekend te maken dat hij homo is. Bekenden van de bisschop, inclusief de aartsbisschop van Canterbury die hem vorig jaar inzegende, waren wel op de hoogte. Hij zegt dat hij van zijn geaardheid nooit een geheim heeft gemaakt.

Aartsbisschop Welby van Canterbury, de hoogste geestelijke binnen de Kerk van Engeland, zegt in The Guardian dat de geaardheid van Chamberlain geen belemmering vormt voor zijn functioneren.

Homohuwelijk
Bisschop Chamberlain zegt dat hij de regels van de Anglicaanse Kerk over homoseksualiteit naleeft. Homoseksuele Anglicaanse geestelijken mogen geen seks hebben en niet trouwen. Voor heteroseksuele geestelijken gelden deze regels niet.

Sinds 2014 kunnen homoseksuele stellen in Engeland en Wales trouwen. De wet heeft geleid tot een fel debat in de Anglicaanse Kerk over de vraag welke houding de kerk tegenover homoseksualiteit en het homohuwelijk moet aannemen. De kerk is tegen het homohuwelijk.

Discriminatie
Twee weken geleden schreven verschillende priesters een open brief waarin ze aankondigden dat ze bekend wilden maken dat ze tegen de regels van de kerk in toch getrouwd waren met een partner van hetzelfde geslacht.

In 2014 werd een Anglicaanse geestelijke uit zijn functie gezet toen hij bekendmaakte dat hij getrouwd was met een man. Een rechter oordeelde vorig jaar dat er bij zijn ontslag geen sprake was van discriminatie.

 

(Bron: NOS, foto: screenshot BBC)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: