D66: homostellen moeten makkelijker ouders kunnen worden

Tweede Kamer vergaderzaalHet moet voor Nederlandse homostellen eenvoudiger worden om ouders te worden met hulp van een draagmoeder.

Daarvoor pleit D66 en wil dat de wet wordt aangepast. Nu nog is het de eis dat beide ouders de biologische ouder zijn als er gebruik gemaakt wordt van een draagmoeder. Daardoor kunnen alleen heterostellen van deze techniek gebruikmaken.

Techniek

Volgens Vera Bergkamp van D66 gaan homostellen voor het zogenoemde hoogtechnologisch draagmoederschap naar het buitenland, waarbij een donor eicel buiten de baarmoeder bevrucht wordt. Die techniek zou ook in Nederland toegestaan moeten worden, vindt Bergkamp. Ze wil de kwestie bespreken in de Tweede Kamer, nu de Staatscommissie Herijking ouderschap kijkt naar vraagstukken als afstamming, het meer-ouderschap en het draagmoederschap.

Canada

Bergkamp komt met de wens nu het homostel Dennis en Lody opnieuw gaan proberen vaders te worden. Zij zijn daarvoor uitgeweken naar Canada en proberen via crowdfunding het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Eind dit jaar

De staatscommissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht, werd in 2014 ingesteld. De commissie had voor 1 mei 2016 rapport uit moeten brengen. Dat is uitgesteld tot eind dit jaar.

 

(Bron: ANP, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: