Botenparade in Amsterdam staat op het punt te beginnen

amsterdam gay pride boot amsterdamAmsterdam stroomt vol met bezoekers aan de Canal Parade. De tocht met tachtig boten door de grachten begint om 13.30 uur.

Vandaag is er meer politie op de been dan bij de voorgaande twintig edities. Ook zijn er andere maatregelen getroffen om het festijn veilig te laten verlopen. Aanleiding is extra waakzaamheid bij grote evenementen in verband met recente aanslagen.

Bijzondere deelnemers zijn dit jaar onder anderen de homoseksuele imam Ludovic-Mohamed Zahed op de World Religion Boat, waarop alle wereldreligies zijn vertegenwoordigd. Grote afwezige is pastoor Pierre Valkering. Hij mag niet meevaren van de bisschop.

Europa

Voor het eerst is Brussel met een boot vertegenwoordigd met aan boord Europees Commissaris Věra Jourová.  Het COC grijpt haar aanwezigheid aan om met spandoeken aandacht te vragen voor landen waar het met de LHBT-rechten slecht is gesteld.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is Jourová te passief. ‘In Litouwen geldt al een jaar of zes een anti-homowet, maar de Europese Commissie is nog niet verder gekomen dan het schrijven van een enkel briefje.’

Zwolle

regenboogloper foto coc zwolleDe stad Zwolle is vertegenwoordigd met The Love Boat. In de stad Zwolle zelf hangt op diverse gebouwen de regenboogvlag. Vanochtend is aan de Hanzelaan een ‘regenboogloper’ in gebruik genomen.

Máxima

De botenparade is het hoogtepunt van de EuroPride. Die begon op 23 juli met Roze Zaterdag en eindigt morgen.

De afgelopen weken ging het gerucht dat koningin Máxima vanmiddag aanwezig is.  Aanleiding was een routewijziging, de parade eindigt dit jaar bij het Scheepvaartmuseum. Volgens de geruchten zou dat de ideale plek zijn voor een groet van de koningin aan de voorbijtrekkende boten.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet zeggen of Máxima erbij is. Overigens wordt de aanwezigheid van leden van de koninklijke familie bij dergelijke evenementen normaal gesproken altijd aangekondigd. Zo liet de RVD eerder deze week weten dat koning Willem-Alexander in Rio zal zijn.

 

(Bron: NOS/Roze Golf, foto: AmsterdamGayPride/COC Zwolle)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: