LHBT’ers voelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden zegt RTL

hand in hand homoLesbiennes, homo-, bi- en transseksuelen voelen zich steeds minder veilig. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. Bijna 40 procent geeft aan zich minder veilig te voelen dan vijf jaar geleden.

De enquête werd gehouden in aanloop naar de Canal Parade, die zaterdag wordt gehouden in de grachten van Amsterdam en werd ingevuld door ruim duizend LHBT’ers.

Ruim 80 procent van de respondenten heeft wel eens te maken gehad met negatieve reacties over hun seksuele geaardheid; ze werden uitgescholden, nagefloten of bedreigd.

Uit de enquête blijkt dat 39 procent van de respondenten niet durft te zoenen in het openbaar. 24 procent durft niet hand in hand over straat te lopen.

Aanslag

Bijna twee maanden na de aanslag in de homobar in Orlando zegt ruim vijftig procent van de respondenten tijdens het uitgaan bewuster te zijn van zijn of haar kwetsbaarheid en is alerter op verdachte situaties en personen; 27 procent geeft aan zich er niet mee bezig te houden tijdens het uitgaan.

Zo’n 15 procent geeft aan door de aanslag in Orlando te twijfelen of ze wel naar de Canal Parade moeten gaan. Vijf procent gaat daardoor niet. Het grootste deel houdt zich echter niet bezig met een eventuele aanslag en gaat gewoon.

‘Erg apart’

Uit een onderzoek van merkadviseur Hendrik Beerda blijkt dat de Canal Parade nog steeds niet helemaal geaccepteerd wordt. Een deel van hen vindt het evenement ‘erg apart, maar tegelijkertijd weinig sympathiek’.

Imago

Van alle evenementen in Nederland heeft de botenparade tijdens de Gay Pride veruit het meest unieke imago. ‘Dit is vrijwel altijd positief voor een merk, maar voor de Gay Pride heeft deze eigenschap duidelijk ook een keerzijde’, zegt onderzoeker Beerda.

Randstad

Vooral lager opgeleide mannen buiten de Randstad, hebben moeite met het LHBT-feest. ‘Het feest rond vrijheid en diversiteit is nog steeds niet ingeburgerd’. Vooral de thuisblijvers zijn minder enthousiast over het evenement. ‘De tv-beelden zijn kennelijk te gewaagd’, aldus Beerda.

Top 10

Top 10 van de meest non-conformistische evenementen:

  1. Amsterdam Gay Pride
  2. Oerol
  3. Int. Film Festival Rotterdam (IFFR)
  4. Cameretten
  5. Parade
  6. IDFA
  7. KamaSutrA beurs
  8. Eurosonic Noorderslag
  9. Holland Festival
  10. Zwarte Cross

 

(Bron: RTL Nieuws, AD, Hendrik Beerda)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: