Marine VS krijgt schip met naam van homoactivist Harvey Milk

Harvey MilkDe Amerikaanse marine gaat een olietanker vernoemen naar de bekende homoactivist Harvey Milk. De naamgeving betekent een nieuwe stap naar erkenning van homoseksuelen binnen de Amerikaanse strijdkrachten.

Tot voor vijf jaar werden homoseksuelen niet toegelaten in het leger. Tot dan gold het ‘Don’t Ask, don’t Tell’-beleid. Vorige maand werd het verbod op transgenders in het leger opgeheven.

Icoon

Harvey Milk was bij de marine van 1951 tot en met 1955. Tijdens de Korea-oorlog was hij officier van een onderzeeër. Na zijn carrière als marineofficier ging hij de politiek in en was sinds 1970 open over zijn homoseksualiteit. In 1978 werd hij in zijn kantoor in San Francisco vermoord, samen met de burgemeester. De directe aanleiding was een politiek geschil over het herbenoemen van de dader, een gemeenteraadslid van San Francisco. Harvey Milk groeide uit tot een icoon en martelaar van de homogemeenschap in San Francisco.

Meer namen

Andere schepen worden vernoemd naar voormalige Hooggerechtshof opperrechter Earl Warren, voormalig procureur-generaal Robert F. Kennedy, de vrouwenrechtenactivist Lucy Steen en Sojourner Truth, die eveneens streed voor vrouwenrechten en de afschaffing van de doodstraf.

 

(Bron en foto: U.S. Naval Institute)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: