Foto van verboden Istanbul Pride wint Pride Photo Award 2016

Winnaar LGBT-Pride-Bans-in-Istanbul-©-Akin-CeliktasEen jonge vrouw langs de kant van de straat, terwijl de oproerpolitie voorbij marcheert.

De foto is gemaakt op de dag van de verboden Istanbul Pride door de Turkse fotograaf Akin Celiktas en het is de winnende foto van de Pride Photo Award 2016.

De gay pride in Istanbul zou op 26 juni 2016 worden gehouden, maar werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden. Ondanks het verbod kwamen er wel demonstranten opdagen. Ze verspreidden zich in kleine groepjes om zo toch zichtbaar te zijn als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels.

‘Trots’

Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award: ‘We zijn enorm trots op deze winnaar. Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld.’

Expositie

De jury, onder voorzitterschap van Ayperi Karabuda Ecer koos deze foto uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten.

Kijk hier voor een overzicht van alle winnende foto’s.

De expositie Pride Photo Award 2016 is van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober 2016 te zien in de Oude Kerk Amsterdam.

 

(Bron: Pride Photo Award, foto : Akin Celiktas)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: